Ideja o Facebook-u i nastanak

Facebook je idejno nastao 2003. godine na Harvard univerzitetu . Napravili su ga  Mark Zukerberg i njegova  4 cimera :

facebook-logo-comparison

Prvi sajt koji je Zukerberg napravio , bio je Facemash. Facemash je sajt koji je prikazivao 2 slike devojaka sa Harvarda i drugih univerziteta. A korisnik je mogao da izabere , tj oceni koja devojka mu je lepša . Nešto nalik na današnji sajt Hot or Not.

Medjutim Zukerberg je da bi nabavio slike učenica hakovao bazu podataka Harvarda i uzeo ID(identifikacione) slike svih studenata. Sajt je imao 22 000 pregleda u prvih sat vremena objavljivanja! Harvardov sistem je pao, i nedugo posle toga Harvard je ugasio ovaj sajt. Zukerberg je optužen za kršenje prava privatnosti i ilegalno ulaženje u bazu podataka. Optužbe su kasnije odbačene.

Usled uspeha Facemash-a , Zukerberg je došao na ideju o Facebook-u . Uz pomoć Eduarda (reklamiranje i biznis) , Dustina (programiranje) ,Andrewa (grafički dizajn) i Krisa „TheFacebook“ je objavljen u februaru 2004. godine. U martu se proširio na Yale , Cambridge, i mnoge druge univerzitete da bi do kraja godine bio dostupan većini univerziteta u Americi.Od 2006. svako stariji od 13 godina sa email adresom može da se prijavi.Još 2005. godine facebook je odbacio „the“ i kupio domen www.facebook.com za 200 000 $ . Facebook se vremenom razvijao i postepeno dobijao nove opcije kao što su status veze, timeline itd. Danas se procenjuje da Facebook vredi oko $25.8 milijardi dolara.

Facebook je 2012. godine kupio Instagram a 2014. WhatsApp

53b9757aa739a2e653f5e28473cfc2d7

 

Postavi komentar